Населення готується до самозахисту?

Населення готується до самозахисту?

Тетяна БОДНЯ
“Урядовий кур`єр”
21 серпня 2015 року
НА ЧАСІ
Населення готується до самозахисту?
Правоохоронці вилучають арсенали зброї, а експерти радять, як знизити попит на нелегальний товар
Новинні стрічки рясніють повідомленнями про вибухи гранат у ресторанах і кафе, про перестрілки на вулицях. Населення вже встигло запастися зброєю. Правда, нелегальною. Повідомлень про вилучення цілих арсеналів з кожним днем стає все більше. А ось законодавці й далі вдають, що такої проблеми немає, ігнорують законопроекти, що мали б урегулювати питання вільного обігу вогнепальної зброї, а натомість понад півроку чекають на розгляд. Чи не буде запізно, коли вони нарешті помітять, що насправді відбувається?
 
Чого бояться депутати
У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти: «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» та «Про громадянську зброю і боєприпаси», в яких зазначено умови, які б дали змогу мирному населенню цілком законно мати вогнепальну зброю й використовувати її для самозахисту. Хоч зареєстровані законопроекти були ще в грудні 2014 року, у зал для розгляду вони так і не дійшли. Автор законопроекту «Про вогнепальну зброю цивільного призначення» народний депутат Сергій Каплін заявляє, що хтось навмисне гальмує розгляд документа.
Каже про перепони в розгляді й один із авторів законопроекту «Про громадянську зброю і боєприпаси» народний депутат Ігор Мосійчук. «З моменту його реєстрації він «маринується» в експертному управлінні Верховної Ради. Це роблять навмисне», — вважає він. Народні обранці впевнені, що затягують процес із законопроектами тому, що зал готовий проголосувати за них, але не всім це вигідно. Парламентарії переконані, що у разі схвалення їхніх законопроектів кількість злочинів зменшиться.
Юристи до таких ініціатив ставляться стриманіше. «Право на зберігання, носіння й використання цивільним населенням вогнепальної зброї, за умови попереднього проходження суворої перевірки психічного здоров’я, навчання, перевірки на судимості тощо, звичайно, могло б допомогти населенню захистити права на життя та здоров’я, — каже адвокат Вадим Прокопенко. — Але навіть нині отримати право на носіння й зберігання, наприклад, мисливської гладкоствольної зброї не так важко. Для цього необхідно лише скласти іспит з теоретичної частини, пройти медкомісію й надати довідку про несудимість. Відповідно до закону, таку мисливську зброю можна використовувати ще й для свого захисту  та своєї родини. Тобто нині будь-хто з охочих, хто досяг 18-річного віку та не має психічних і фізичних розладів, непогашеної судимості, може отримати дозвіл на мисливську вогнепальну зброю, придбати собі до 5 одиниць такої зброї і захищати себе та своїх близьких. Деякі види такої зброї мають набагато більшу потужність, ніж звичайні вогнепальні пістолети й револьвери. Але рушниці та гвинтівки не можуть бути використані приховано».
При цьому, на переконання адвоката, якщо запропоновані законопроекти ухвалять, громадяни отримають фактично дозвіл на приховане носіння зброї. І будь-який конфлікт потенційно може завершитися її використанням. «Незрозуміло, наприклад, як держава контролюватиме те, щоб громадяни не носили й не використовували зброю тоді, коли вони перебувають у стані сп’яніння. Адже нетверезий стан власника зброї може спровокувати його на незаконне її використання, — зазначає юрист. — Що вже казати про те, до чого  може призвести, приміром, протистояння між людьми різних політичних поглядів. Якщо ж держава дозволить людям використання вогнепальної зброї, доведеться збільшити відповідальність за незаконне використання зброї, а також посилити заходи реагування, оскільки необхідно буде якось контролювати та приборкувати випадки її незаконного використання. У такому разі можуть почастішати випадки, коли правоохоронці стрілятимуть у підозрюваних на ураження, як це останнім часом трапляється у США, оскільки будь-яка людина може потенційно бути носієм прихованої зброї».
Адвокат підкреслив, що навіть за умови ухвалення відповідних законів немає гарантій, що вони виконуватимуться, адже потрібні людські ресурси, які суворо контролюватимуть обіг зброї, надання права на її придбання й використання. «Необхідно буде ретельніше охороняти органи влади й інші об’єкти від імовірних злочинних посягань, адже зброя з’явиться ледь не в кожного. Поліцейські з автоматичною зброєю на кожній вулиці та перехресті мають стати звичайним явищем», — акцентує Вадим Прокопенко.
Чорний ринок процвітає
А ось юрист Павло Кондратюк переконаний, що вільний обіг вогнепальної зброї справді може зменшити рівень злочинності. «Якщо проаналізувати досвід країн, де давно дозволено продаж нарізної вогнепальної зброї, то ви побачите, що там значно зменшилася кількість злочинів проти особи, підвищилася відповідальність людей за незаконне застосування зброї», — каже експерт. За його словами, нині злочинець може вільно купити зброю, яку заманеться. Крім того, ціна на чорному ринку на зброю знизилась.
«Охочі й так мають змогу купити зброю, — зазначає адвокат. — Ніхто не може нині цей процес зупинити, скільки б арсеналів не вилучали. Тому, на мою думку, правильним було б раз і назавжди надати громадянам право захищати своє життя, життя своїх рідних і близьких, а також третіх осіб від будь-якого злочинного посягання, а також захищати своє майно. Подібна практика є в Сполучених Штатах Америки, у Великобританії, у країнах Балтії, Молдові тощо».
За словами голови Української асоціації власників зброї Георгія Учайкіна, постійні намагання правоохоронців приборкати нелегальний обіг зброї, який на сьогодні об’єктивно сягнув найвищого у Європі рівня, безглузді, адже неможливо людину схилити до того, чого не існує, законним шляхом. «Якщо немає закону, який би давав змогу законним шляхом придбати необхідну зброю, людина йтиме нелегальним, — пояснює Георгій Учайкін. — Так держава фактично підтримує попит на нелегальну зброю. А тільки-но підсилюється попит, одразу виникає пропозиція».
За його словами, знаходиться чимало охочих купити зброю в зоні АТО, а потім реалізовувати її у мирній частині країни. Тому ключове питання, яке має вирішити Україна, — це питання не лише зовнішньої безпеки, але й внутрішньої. Окрім того, зазначає експерт, нині пропонується на законодавчому рівні часткова легалізація зброї, яка була придбана громадянами незаконно. Якщо експертиза покаже, що вона не була використана для скоєння злочинів, її можна буде поставити на облік і прив’язати до конкретної людини, яка нестиме за неї відповідальність.
«Законодавче вирішення цього питання дасть змогу нам принаймні змінити співвідношення на ринку легальної і нелегальної зброї, — говорить Георгій Учайкін. — Нелегальна зброя є в країнах, де дозволено вільний обіг, але ж там не таке співвідношення, як у нас: 70% нелегальної і 30 — легальної. Має бути навпаки. Тоді це вплине і на стан громадської безпеки, і на злочинність. Ситуація нині жахлива. У нас відбулася зустріч з представниками ОБСЄ і вони засвідчили, що нелегальна зброя з України почала потрапляти і на європейський ринок».
На його переконання, депутати мають перестати вдавати, що не помічають проблеми, та поставитися до цього питання відповідально. Та перестати маніпулювати громадською думкою, залякувати людей, розповідаючи їм страхіття про те, що зброю вільно продаватимуть будь-кому.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code