Наша міліція нас береже?

Наша міліція нас береже?

“Юридична газета”
№26-27(420-421) 07 жовтня 2014 року ст. 30, 31
КОМЕНТАР
Вадим ПРОКОПЕНКО,
керуючий партнер АК «Прокопенко і партнери»
Дійсно, ч.2 ст.65 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що адвокати не можуть бути допитані як свідки про відомості, які становлять адвокатську таємницю. Але право адвоката не бути допитаним в якості свідка стосується виключно тих випадків, коли його збираються допитувати з приводу обставин, що являють собою адвокатську таємницю, тобто з приводу тієї інформації, що стала відома адвокату про клієнта, а також питання, з яких клієнт звертався до адвоката, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складених документів тощо. З усіх інших питань адвокати підлягають допиту як свідки, так само як і будь-який інший громадянин.
В той же час, як вірно зазначив автор, не можна здійснювати по відношенню до адвоката повідомлення про підозру, а також слідчі дії інакше як за клопотанням Генерального прокурора України, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя, що передбачено п.3 ч.1 ст.23 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також ст.480 та 481 Кримінального процесуального кодексу України.
Але всі ці гарантії для адвокатів у вигляді особливого порядку кримінального провадження зводяться нанівець, оскільки слідчі вправі допитувати особу в якості свідка, проводити щодо неї експертизи та інше, хоча фактично всі слідчі дії направлені на викриття саме цієї особи. Таким чином, свідок, який насправді підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, перебуває у статусі не підозрюваного, а свідка. Але слідчі зазвичай не поспішають повідомляти особі про підозру, залишаючи її у статусі свідка «до потрібного моменту». Це дозволяє слідчому проводити розслідування стосовно такого свідка, і при цьому не бути «зв’язаним» двомісячним процесуальними строком, встановленим п.2 ч.1 ст.219 Кримінального процесуального кодексу України, протягом якого досудове розслідування щодо підозрюваного повинно бути закінчено. До того ж, згідно ст.66 Кримінального процесуального кодексу України, свідок, на відміну від підозрюваного, не має права оскаржувати дії слідчого до слідчого судді.
На жаль, усі сподівання юридичної громадськості на те, що з введенням нового Кримінального процесуального кодексу України слідчі будуть позбавлені можливості зловживати своїми процесуальними правами та нарешті припинять використовувати «лазівки» кримінального процесу в протиправних цілях, не виправдалися. Як виявляється, від подібних зловживань з боку слідчого не застраховані навіть адвокати.
Враховуючи недосконалість чинного Кримінального процесуального кодексу України, адвокату залишається лише з’явитись для допиту в якості свідка, та у разі, якщо слідчий буде задавати запитання, що стосуватимуться адвокатської таємниці, скористатись правом на відмову від давання показань. Зрозуміло, що так само адвокат може відмовитися від давання показань стосовно себе або близьких родичів, що передбачено ст.63 Конституції України.
Наша міліція нас береже?
Нещодавно до Ради адвокатів Київської області звернулась адвокат із повідомленням про порушення гарантій адвокатської діяльності під час ведення цивільної справи.
Чоловік клієнтки, як виявилось, є людиною досить заможною, а отже, як «прийнято» в нашій країні, впливовою на всіх рівнях суспільних відносин. І він вибрав найоптимальніший, на його думку, метод для вирішення справи на його користь – скомпрометувати адвоката своєї дружини, використовуючи незаконні важелі впливу на судовий процес. На судових засіданнях він неодноразово поливав брудом нашу колегу та її чоловіка (також адвоката), знаючи, що в минулому останній був співробітником Міністерства внутрішній справ – говорив, що адвокат дружини аферист, планує заволодіти майном подружжя. І в результаті такої «кропіткої роботи» чоловік клієнтки нашої колеги не без допомоги народних обранців ініціював відкриття кримінального провадження проти адвоката дружини (про це в приватній розмові мені розповів слідчий). Він звернувся до Печерського РУ ГУ МВС України в Києві із заявою про вчинення адвокатом кримінального правопорушення. Відтак за результатами розгляду справи слідчим Печерського РУ ГУ МВС України Меншуном П. В. було відкрито кримінальне провадження. Після цього адвоката неодноразово викликали на допити в кримінальному провадженні. І це -незважаючи на чіткі вимоги ч.2 ст.65 Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до якої адвокати не можуть бути допитані як свідки про відомості, які становлять адвокатську таємницю.
Я б дуже хотів звернути увагу широкої громадськості на цей неоднозначний випадок. Законодавчо закріплено, що оперативно-розшукові заходи та слідчі дії стосовно адвокатів здійснюються за спеціальною процедурою, закріпленою в Законі України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Зокрема, ч.3 ст.23 даного закону передбачено, що оператив-но-розшукові заходи чи слідчі дії відносно адвоката можуть проводитись виключно з дозволу суду на підставі судового рішення, ухваленого за клопотанням Генерального прокурора України, його заступників, прокурора АР Крим, області, міста Києва та міста Севастополя. Проте, всупереч вимогам процесуального законодавства, слідчим неодноразово здійснювались спроби провести слідчі дії відносно адвоката, що підтверджується повістками про виклики. Вважаємо, що тим самим слідчий вчинив дії, передбачені ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та ч.2 ст. 397 (втручання в діяльність захисника чи представника особи, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища) КК України. При цьому слідчим Печерського РУ ГУ МВС України в Києві Меншуном П. В. були грубо порушені права і свободи адвоката, встановлені Конституцією та кримінально-процесуальним законодавством України.
Дуже хочу акцентувати увагу читачів «Юридичної газети» на тому, що відразу після звернення до Ради адвокатів Київської області з даним повідомленням я зустрічався зі слідчим Печерського РУ ГУ МВС України. Під час зустрічі той поводив себе досить зухвало, на мої доводи про порушення гарантій адвокатської діяльності у грубій та некоректній формі повідомляв про те, що все одно буде проводити ті слідчі дії, які вважає за необхідне, та викликати адвоката на допити.

Ст.4 Закону України «Про прокуратуру» встановлено, що завданням органів прокуратури є захист від неправомірних посягань на гарантовані Конституцією та законами України права свободи людини і громадянина. Відповідно до ч.2 ст.36 Кримінального процесуального кодексу України, прокурор, здійснюючи нагляд за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, уповноважений починати досу-дове розслідування за наявності підстав, передбачених цим Кодексом.

Викладене вище розуміється нами, як тиск на адвоката через його професійну діяльність, та прямо вказує на особисту зацікавленість слідчого Печерського РУ ГУ МВС України в Києві Меншуна П. В. в переслідуванні адвоката.
Оскільки в діях слідчого вбачаються ознаки злочинів, відповідальність за вчинення яких передбачена Кримінальним кодексом України, ми в особі Ради адвокатів Київської області з метою відновлення порушених прав адвоката звернулись до прокурора Києва з проханням:
-надати належну правову оцінку протиправній діяльності слідчого Печерського РУ ГУ МВС України в Києві Меншуна П. В.;
-розцінювати дану скаргу як повідомлення про злочин, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
-провести повне, всебічне та ґрунтовне досудове розслідування за цією скаргою згідно вимог КПК України, встановити винних осіб та притягнути їх до відповідальності;
-вжити всіх можливих заходів для запобігання в майбутньому порушення гарантій адвокатської діяльності з боку працівників правоохоронних органів.

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code