Депутати прийняли за основу законопроект, який дасть змогу повернути в Україну гроші «сім’ї»

Депутати прийняли за основу законопроект, який дасть змогу повернути в Україну гроші «сім’ї»

Тетяна БОДНЯ
“Урядовий кур’єр”
“16” серпня 2014 року
Януковича хочуть судити заочно 
Віктор Янукович та колишні високопосадовці з його оточення, які втекли за кордон, аби уникнути відповідальності за корупційні діяння, мають шанс отримати по заслугах. Депутати підтримали у першому читанні законопроект, який дасть змогу проводити досудове розслідування та судове провадження у разі, коли підозрюваний або обвинувачуваний перебуває «в бігах». Він також сприятиме поверненню в Україну коштів, які були награбовані колишніми високопосадовцями.
За європейськими стандартами
«Йдеться про те, що ті особи, які фінансують терористів, ті особи, які посягають на національну безпеку і оборону країни, ті особи, які вчинили корупційні злочини, а саме — колишній президент Янукович і його оточення, які вкрали сотні мільярдів гривень з українського бюджету і переховуються на території Російської Федерації, згідно з цим законом будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Суди зможуть винести вироки, — прокоментував законопроект міністр юстиції Павло Петренко. — І держава зможе конфіскувати ті кошти, які були награбовані в українського народу. Це та вимога, якої від нас очікують наші громадяни, і це та вимога, яка була основною на Майдані».
За його словами, цей законопроект повністю відповідає європейським стандартам. Він базується на Резолюції Ради Міністрів Європейського Союзу, яка визначає основні принципи спеціального кримінального провадження до осіб, які переховуються від слідства за кордоном, перебувають, відповідно, в розшуку. Цим особам надається право на захисника. І ці особи мають право оскаржити рішення суду.
«Так само цей закон передбачає відповідну процедуру застосування тільки до визначеного складу злочинів, які я назвав, — зазначив Павло Петренко. — Це злочини проти національної безпеки. Це злочини проти територіальної цілісності України. Це — тероризм, сепаратизм. І це злочини проти фактично людей. І корупційні злочини. Тільки ці склади злочинів можуть бути розслідувані за спеціальною процедурою. Аналогічна процедура застосовується в таких країнах Європейського Союзу, як Франція, Данія, Німеччина».
На думку народного депутата Олега Ляшка, такі зміни у законодавстві необхідні, аби повернути кошти, вкрадені з державної скарбниці та виведені за кордон. «В європейському законодавстві є норми, які дають змогу заочного правосуддя, у тій же Росії є такі норми. Ми мусили ухвалити те ж саме, аби суди потім мали змогу розглядати ці питання та виносити рішення. Такі рішення слугуватимуть підставою для звернення до міжнародних організацій, зокрема в частині повернення коштів, бо заблоковано нині десятки мільярдів євро. А банки та державні органи інших країн кажуть: «Дайте документи, що ці гроші здобуті незаконно». Тому рішення судів будуть підставою для повернення цих коштів в Україну», — зазначив Олег Ляшко.
Його колега, народний депутат Сергій Лабазюк, вважає, що на швидке повернення грошей не варто сподіватися. «Ми знаємо, що кожен з тих, стосовно кого в ЄС ввели санкції (того ж Сергія Курченка, Олександра Януковича) оскаржать ці рішення, — говорить політик. — Відповідно країни, де це відбувається, посилатимуться на правові норми, згідно з якими, поки йде оскарження, конфісковувати нічого не можна, в той час як європейські банки мають змогу використовувати ці кошти в своїх цілях. Але навіть якщо парламент підтримає законопроект у другому читанні, повернення награбованого — це довга, складна та заполітизована процедура. Думаю, що ще мінімум півроку ми цих коштів не побачимо».
Слідство значно прискориться
Народний депутат Геннадій Москаль узагалі негативно ставиться до заочного правосуддя, але визнає, що нині немає інших способів притягнути до відповідальності високопосадовців-утікачів. «Як їх дістати? Це неможливо, тому що немає механізму. Росія їх не видасть. А ми не знаємо, який статус вони там мають: чи подвійне громадянство, чи дозвіл на тимчасове або постійне проживання, або ж, можливо, вони перебувають під гуманітарним захистом особисто президента Росії. Вони вільно пересуваються, телефонують, дають інтерв’ю та прес-конференції. При цьому Інтерпол відмовився оголошувати в розшук Януковича та інших високопосадовців, і вони можуть вільно їздити до країн Європи».
Юристи ж переконують, що законопроект вирішує немало нагальних проблем, які нині виникли під час розслідування та розгляду кримінальних справ. І це стосується не лише посадовців-корупціонерів.
«Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України в ч. 1 ст. 280 передбачає зупинення досудового розслідування у разі, якщо підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і його місцезнаходження невідоме, що часто використовують зловмисники як засіб уникнення від кримінальної відповідальності, — наголошує адвокат Вадим Прокопенко. — Зміни ж, які пропонується внести згідно з цим законопроектом, дадуть змогу органам досудового розслідування не зупиняти слідство, а суду — винести вирок стосовно тих осіб, які переховуються від органів правосуддя поза межами України задля уникнення відповідальності за скоєне кримінальне правопорушення.
Крім цього, законопроект містить й інші суттєві нововведення. Приміром, у статті 258 Кримінального кодексу України («Терористичний акт») зазначено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частиною першою цієї статті в частині погрози вчинення терористичного акту, якщо вона до повідомлення їй про підозру у вчиненні нею злочину добровільно проінформувала правоохоронний орган про цей злочин, сприяла його припиненню або розкриттю; якщо ж унаслідок цього і вжитих заходів було відвернено небезпеку для життя чи здоров’я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо в її діях немає складу іншого злочину.
Це буде таким собі «прощенням» особам, які хоч і вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу України, але в силу перелічених обставин підлягатимуть звільненню від кримінальної відповідальності за такі діяння.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code