Соціальні виплати «мандрують» за дитиною

Соціальні виплати «мандрують» за дитиною

Тетяна БОДНЯ
“Урядовий Кур’єр”
30 липня 2014 року
 
— Я народила дитину за кордоном, оформила всі відповідні документи та здала в управління соціального захисту в Україні. Частину грошей отримала, а потім прийшов працівник із цього управління й не застав мене вдома. Згодом мені повідомили, що виплату припинено, бо не можуть перевірити, чи доцільно використані кошти на дитину. Я вийшла заміж за іноземця, в Україну не маю змоги приїжджати часто, бо маленька дитина й потрібно багато коштів. За кордоном, у посольстві я зареєстрована, маю тимчасовий дозвіл на проживання. 
 
Працівники управління соцзахисту на моє запитання, чи можливо відновити виплату, якщо я приїду й напишу заяву, сказали, що це ситуації не змінить, бо після від’їзду вони знову прийдуть додому й перевірять. І не заставши мене вдома, знову перестануть платити. Хочу запитати, що робити в такій ситуації, адже це непоодинокий випадок. Чи таке практикується, щоб соціальні працівники написали лист у посольство, де я зареєстрована й маю тимчасовий дозвіл на проживання (це питання я поставила в посольстві, вони не проти, якщо їм прийде такий запит), щоб їхній представник прийшов та перевірив доцільність використання коштів.
О. ЯРМОЛЕНКО, м. Київ
Консультує Вадим ПРОКОПЕНКО,
адвокат:
— Згідно з пунктом 13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, виплата допомоги справді припиняється у разі зокрема нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини, а також виникнення інших обставин.
Безпосередній контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей здійснюють головні державні соціальні інспектори і
державні соціальні інспектори органів праці та соціального
захисту населення разом з управліннями (відділами) у справах сім’ї та молоді, службами у справах дітей і органами опіки та піклування шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги та вибіркового обстеження окремих сімей. Одним із засобів відстеження інспекторами порядку використання виплат є моніторинг відвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до року.
У разі невідвідування матір’ю (батьком, опікуном) дільничного лікаря-педіатра (сімейного лікаря), під наглядом якого перебуває дитина віком до року, адміністрація лікувально-профілактичного закладу повідомляє про це орган праці та соціального захисту населення за місцем проживання дитини. У разі встановлення факту нецільового використання коштів орган, що призначив допомогу, припиняє виплати. Такий самий результат буде, якщо встановити порядок використання коштів буде неможливо через відсутність матері з дитиною за місцем проживання.
Але виплату допомоги може бути поновлено, якщо особа, що фактично здійснює догляд за дитиною (один з батьків дитини, опікун), звернеться протягом шести місяців після припинення виплати допомоги до органу, що призначив допомогу, з письмовою заявою.
Отже, в цьому разі матері дитини необхідно протягом шести місяців після припинення виплати допомоги письмово звернутися до органу, який призначив виплату допомоги, з заявою про поновлення виплат. Подану заяву бажано підтвердити доказами проживання разом з дитиною, її належного виховання та утримання, а також доказами використання коштів виплаченої допомоги за призначенням.
Згідно з нормами чинного законодавства України, для отримання виплати допомоги після народження дитини не встановлено обов’язок матері постійно проживати на території України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code