Обережно, роумінг!

Обережно, роумінг!

Тетяна БОДНЯ
“Урядовий кур’єр”
15 січня 2014 року
Консультує Вадим ПРОКОПЕНКО,
адвокат:
Леонід ПАРХОМЕНКО, Одеса:
Я є громадянином України, часто мені доводиться працювати за кордоном. Одного разу довелося скористатися послугами мобільного роумінгу. При цьому послуги мобільний оператор мені надав, а от ціну на них не повідомив. Після повернення в Україну я отримав рахунок від оператора на три з половиною тисячі гривень. Чим мені можна допомогти в цій ситуації, адже я не знав про настільки високу вартість цих послуг? Якби я знав вартість, то ніколи б не скористався ними.
— Згідно зі ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на отримання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію та послуги, яка б забезпечила його свідомий і компетентний вибір. При цьому така інформація обов’язково повинна включати в себе відомості про ціну (тариф) послуги. Зрозуміло, що інформація про послугу повинна надаватися до замовлення самої послуги.
Варто пам’ятати, що в цьому випадку правомірність нарахування такого боргу визначатиметься виключно судом. Якщо оператор мобільного зв’язку звернеться до суду з позовом про стягнення нарахованого боргу, необхідно не визнавати боргу, посилаючись на суттєве порушення оператором мобільного зв’язку своїх обов’язків, що призвело до несвідомого вибору споживачем подібної послуги. В такому разі споживач звільняється від обов’язку сплачувати борг.
За застарілі травми платити не треба
Олена ШКРІБА, м. Вінниця:
Узимку минулого року я потрапила у ДТП, здійснила зіткнення з автобусом. На місце ДТП виїхали працівники ДАІ. До швидкої медичної допомоги госпіталізували одного пасажира, чоловіка похилого віку. Він скаржився на головний біль. Судом мені було присуджено адміністративний штраф, кримінальна справа не порушувалась.
 
Через три місяці за цим ДТП відкривається кримінальне провадження, оскільки, як з’ясувалося згодом, у постраждалого чоловіка були зламані ребра. З приводу зламаних ребер до лікарів чоловік звернувся тільки через тиждень після ДТП, а до того жодних скарг в нього не було, через що я сумніваюся у цьому. Чи маю я нести кримінальну відповідальність у такому випадку, і як тут можна зарадити?
— Справді, відповідно до ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому тілесне ушкодження середньої тяжкості. Але відповідно до ч. 2 ст. 242 Кримінального процесуального кодексу України слідчий зобов’язаний звернутися до експерта для проведення експертизи щодо встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень. Отже, у цьому випадку проведення експертизи є обов’язковим. Саме експертиза повинна підтвердити або спростувати наявність у потерпілого середньої тяжкості тілесних ушкоджень та приблизний час їх заподіяння. Наявність рентгенологічних даних є також обов’язковим.
У разі, якщо експертиза не підтвердить перелами ребер або якщо вони виявляться застарілими, кримінальне провадження підлягає закриттю.

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code