Диво за окремим тарифом

Диво за окремим тарифом

НОВОРІЧНІ ПОДОРОЖІ
Тетяна БОДНЯ
“Урядовий кур’єр”
24 грудня 2013 року
Як не «обпектися» на «гарячих» турах
Добре і дешево відпочити на новорічні свята мріє кожен. Однак тільки досвідчені мандрівники знають, що є сенс спланувати свою поїздку заздалегідь, тому що в такому разі можна придбати тур за цілком прийнятною ціною і купити авіаквитки за спеціальними тарифами. Але є й інші, які роблять все в останній момент і сподіваються комфортно відпочити, маючи на руках так званий «палаючий» тур. Які переваги та мінуси таких турів? Чи однакові права в туристів, які скористалися знижками, і тих, хто заплатив повну вартість, з’ясовувала кореспондент «УК».
Ризик чи задоволення?
Як запевняють туристичні оператори, «гарячий» тур — це дуже непоганий варіант, якщо готові швидко спакувати валізи і виїхати в будь-якому напрямку, аби лише відсвяткувати Новий рік в іншій країні. Такий тур нічим не відрізняється від своїх «холодних побратимів» з точки зору надання послуг. Але, сподіваючись зловити такий шанс, слід враховувати, що вартість «гарячого» туру на новорічні свята не така вже й доступна, як здається на перший погляд.
«Гарячі» путівки — нормальна практика, вона існує в усьому світі, — запевнила Олена, яка працює менеджером в одній із туристичних агенцій. — Інша річ, що ціна запропонованого вам туру не може істотно відрізнятися від аналогічних пропозицій у цьому напрямку. Якщо, умовно кажучи, «гарячі» путівки на тиждень в Іспанію або Грецію можна купити за 300—400 євро, а комусь пропонують такий самий тур за 99 або 199 євро, варто замислитися про наслідки поїздки».
Олена порадила мені витратити кілька годин, посидіти в Інтернеті і порівняти цінові пропозиції різних фірм. Наголосивши, що п’ятизірковий готель за 300 євро на тиждень чесна компанія запропонувати точно не зможе.
Скориставшись порадою, вирішила пошукати схожу пропозицію з тих, що ще залишилися. Спочатку відокремила саме тих операторів, які спеціалізуються на так званих «палаючих» турах. Телефонуючи до цих фірм, цікавилася, який найдешевший варіант вони можуть запропонувати мені на новорічні свята.
Серед таких переважно були тури до країн Європи. Наприклад, лише за 750 гривень мені запропонували з’їздити на 5 днів у Будапешт. Коли запитала, чи не занадто це дешево та що входить у вартість туру, менеджер терпляче пояснила, що мені потрібно самостійно доїхати до Львова, а звідти туристів повезе автобус, ціна на який закладена у вартість туру. Крім того, я сплачую проживання у тризірковому готелі, сніданки, супровід екскурсовода і медичну страховку.
Додатково мені потрібно заплатити 35 євро консульського збору, мати кошти на факультативні програми і вхідні квитки в музеї. Менеджер також уточнила, що за вартість окремого номера доведеться накинути ще 40 євро. Тож у підсумку такий відпочинок коштуватиме не так уже й дешево.
Ще в одній з агенцій я попросила тур на двох  — запропонували відпочити в Арабських Еміратах. Менеджер була дуже люб’язною, але з жалем зауважила, що всі більш-менш пристойні готелі коштують дорого, тому серед бюджетних варіантів лише тризіркові. Відпочинок на тиждень коштуватиме близько 1800 доларів. «Подейкують, що іноді в готелях не підтверджується бронювання. Таке справді може бути?» — цікавлюся у своєї співрозмовниці.
На що вона меланхолійно відповідає: «І таке буває», — а потім швидко запевняє, що саме в мене усе обов’язково складеться добре.
Удачу треба привернути
У деяких пропозиціях був досить цікавий нюанс, на який я не відразу звернула увагу. Це назва готелю, яку відпочивальникам обіцяли сказати лише на місці, коли вони приїдуть у країну відпочинку. Наприклад, в одній із туристичних агенцій мене запевнили, що готель у Єгипті буде не менш ніж 4 зірки. Пояснили: такі пропозиції називаються Fortuna — це коли вам гарантують певний рівень готелю, але без назви. А де саме є вільні місця, дізнаєтеся, коли будете на місці.
У разі, якщо туриста не задовольняє наданий готель, він може звернутися до представника сторони, що приймає, з проханням запропонувати для проживання інший готель. При цьому турист повинен буде доплатити різницю вартості між готелями, а також вартість індивідуального трансферу між готелями.
Коли я запитала в менеджера, який відсоток тих людей, яким готелі сподобалися, відповіла: не варто нічого підраховувати, краще сподіватися на новорічне диво. Аби диво відбулося, краще доплатити й купити дорожчий тур, сказала мені менеджер цієї фірми.
Трюки від турагентів
«Потрібно звертати увагу на назву туроператора, який вам надає послуги, з’ясувати, скільки він працює на ринку, почитати на туристичних форумах відгуки, — радить киянин Олексій, який кілька разів на рік подорожує саме за «гарячими» пропозиціями. — «Палаючий» тур — це свого роду лотерея. Азартний покупець може зірвати куш у вигляді пристойного готелю за прийнятну ціну, але може й виявитися банкрутом, будучи заселеним у сумнівної якості готель. До речі, в «суперготелях» «гарячих» турів не буває в принципі. Навіть якщо там залишаються вільні місця, їх не здають за низькими цінами, щоб не змішувався контингент. Вважається, що клієнтам, які купили тур за величезні гроші, буде неприємним сусідство з відпочивальниками іншого соціального статусу».
Аби уникнути неприємностей, юристи радять дуже уважно вивчати договір із туристичною фірмою, у якої вирішили купити тур. «Не варто платити будь-які кошти наперед, поки не буде договору, в якому прописано все до останньої дрібнички, — радить адвокат Вадим Прокопенко. — Зазвичай туристичні фірми пропонують типовий варіант договору, але за бажання в нього можна внести корективи. У документі не має бути розмитих формулювань або неточностей, що в подальшому дадуть змогу туроператорові уникнути виконання своїх зобов’язань».
Наприклад, досить часто вказано, що надається комплекс послуг, але немає жодної конкретної характеристики, які це послуги. Адже не слід забувати: клієнт домовляється з туристичним агентом, а виконує ці домовленості туристичний оператор. Знаючи, що останній може чогось не надати або зробити це невчасно, з нього заздалегідь намагаються зняти відповідальність за невиконання умов договору. Аби за можливості уникнути «сюрпризів», Вадим Прокопенко радить обов’язково передбачити в договорі розмір компенсації.
Штрафи також мають бути рівноцінними
Адвокат звернув також увагу, що в типовому договорі, як правило, закладаються значні штрафи, які можуть стягнути з клієнтів, але там немає нічого подібного щодо фірми, яка продає тур.
«Умови між сторонами, що підписали договір, мають бути рівними, — пояснює юрист. — Тому для туристичної компанії, у якої купуєте путівки, теж можна обумовити штрафні санкції. У Законі «Про захист прав споживачів» передбачено, що якщо в договорі із споживачем вказані нерівні умови, вони вважаються несправедливими, а договір у судовому порядку визнається недійсним».
За словами адвоката, якщо людині надають готель нижчого рівня або гірші умови проживання, цей факт обов’язково потрібно зафіксувати. Як мінімум, сфотографувати або зняти на відео. Проте ці докази суд може розцінити як суб’єктивні. Тому краще звернутися до керівництва готелю та скласти документ, який би підтвердив, що людину не можуть заселити, і вказати причини цього або заселяють, а її не задовольняють умови тощо.
У разі відмови можна пошукати серед тих, хто проживає в готелі, земляків, які погодяться бути свідками і в подальшому не відмовляться піти до суду.
«Якщо людина приїхала в готель, а там для неї взагалі не забронювали місце, єдиний вихід — заселитися за власні кошти, а після повернення додому подавати позов на відшкодування моральних та матеріальних збитків. У моїй практиці був випадок, коли жінка на свята поїхала відпочивати за кордон, і на місці з’ясувалося, що зірковість готелю не відповідає тому, що їй обіцяли в туристичній фірмі, — розповів Вадим Прокопенко. — Нам вдалося не лише повернути кошти, сплачені за путівку, а й відсудити компенсацію розміром 3% її вартості за кожен день».
Незважаючи на можливі ризики, багато хто вибирає таки «палаючі» тури. Адже Новий рік — це особливе свято, коли дива бувають і без додаткової оплати.
ВАРТО ЗНАТИ
Від відпустки за кордоном люди чекають лише приємних та цікавих вражень, і мало хто замислюється над тим, які небезпеки на них можуть чатувати. Саме тому, вирушаючи подивитися нову країну, варто запам’ятати кілька нескладних правил:
Ніколи не порушуйте закони і звичаї тієї держави, яку вам пощастило відвідати, тому що наслідки цих порушень часом бувають досить сумні. Особливо це стосується країн Близького Сходу, в деяких із них і нині чинний закон про смертну кару.
Якщо хтось попросить вас передати якусь посилку, подарунок або навіть звичайний лист, вимагайте розгорнути презент і продемонструвати його вміст, щоб ви змогли переконатися, що вас не приймуть за наркокур’єра або контрабандиста. Пам’ятайте, багато країн ведуть активну боротьбу з тероризмом, тому в деяких готелях, попри сувору заборону, здійснюється запис телефонних переговорів. Звичайно, якщо те, що ви говорите, не є загрозою для безпеки держави, ваша розмова нікого не зацікавить.
У багатьох популярних для туризму країнах рівень злочинності критичний, тому не варто одному залишати територію готелю, а тим більше в пізній час. Намагайтеся також не носити із собою всю свою готівку й документи, інакше в разі пограбування у вас можуть виникнути серйозні проблеми з виїздом із країни.
Не забувайте, що будь-яка подорож таїть у собі безліч небезпек для туристів, і єдина можливість їх уникнути — бути якомога обачнішим. І тоді ваш відпочинок пройде радісно, а найголовніше — безпечно.

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code