«Ви подряпали нашу машину…»

«Ви подряпали нашу машину…»

Тетяна БОДНЯ
 
“Урядовий кур’єр”
15 лютого 2013 року
Автопідставами шахраї «вибивали» з довірливих людей десятки тисяч гривень
Майже два роки столичним водіям діставалося: група молодиків полювала на власників дорогих автомобілів. Вони імітували дорожньо-транспортні пригоди й так майстерно переконували в цьому нібито винуватців, що ті добровільно приносили аферистам доволі кругленькі суми, аби вирішити питання «полюбовно». Домовлятися потерпілим іноді доводилося з досить поважними людьми, які під час переговорів представлялися співробітниками Генеральної прокуратури.
Жертву ловили на мило
Злочинне угруповання діяло з жовтня 2010 до травня 2012 року. Нині досудове слідство у цій справі закінчилося, а матеріали направлені на розгляд Святошинського районного суду м. Києва. Сьогодні у справі проходять вісім потерпілих, які за свою довірливість заплатили понад 700 тисяч гривень. «УК» вдалося поспілкуватися з прокурором Сергієм Кравчуком, який підтримує державне обвинувачення у цій справі. За його словами, до складу злочинного угруповання входило п’ять чоловік, які працювали за ретельно спланованим сценарієм, де кожному була відведена чітка роль.
«Ці епізоди скоювали на території Голосіївського, Шевченківського, Печерського й Святошинського районів. Молоді люди їздили на дорогих автівках — Porsche Cayenne, BMW Х6, на яких заздалегідь робили подряпини, — розповідає Сергій Кравчук. — Рухаючись по дорогах, вони знаходили водіїв, які також їздили на престижних марках автомобілів. Дивилися, щоб у салоні не було пасажирів. Коли жертва була вибрана, імітували зіткнення. Кидали господарським милом по авто, що утворювало певний шум. Потерпілі зупиняли автівки, а далі кожен член цієї групи починав виконувати свою роль. Один відволікав водія, інший робив подряпини на його машині наждачним папером, ще один брав у нього страховий поліс, до якого швидко й непомітно ставив свій штамп із заздалегідь підготовленим номером телефону. Коли потерпілий дзвонив до страхової компанії, з ним розмовляла людина, яка перебувала в цьому самому кримінальному угрупованні».
Шахраї були дуже добре підготовленими, вони працювали з раціями, мобільними телефонами, причому викидали їх після кожної «операції». Всі дії членів групи були чітко скоординованими. Вони чинили на потерпілих такий сильний тиск, що тим навіть на думку не спадало самостійно зателефонувати до міліції. Хлопці самі телефонували до ще одного свого товариша, який видавав себе за працівника Державтоінспекції. А слухавку передавали водієві, якого «обробляли». Вдаваний інспектор змальовував геть невтішну картину. Що ніби водій скоїв ДТП раніше. А потім чи не помітив, чи спеціально втік з місця пригоди, але люди вимушені були його наздоганяти. Він також  переконував власника іномарки домовитися на місці з «потерпілими», щоб не втратити права зовсім.
«Один потерпілий пригадав, що, коли розмовляв з цими чоловіками на місці ДТП, то за 30—40 метрів від них через дорогу ходив чоловік, який весь час розмовляв по мобільному телефону. Він вважає, що саме ця людина спілкувалася з ним або як інспектор ДАІ, або як працівник страхової компанії, — говорить Сергій Кравчук. — Ще в одному випадку водієві повідомили, що за ним нібито слідкують через відеокамери. Це відбувалося неподалік мосту Патона на Дніпровській набережній. Шахраї діяли переважно в ранковий час між сьомою та восьмою годинами. Вони їхали набережною, коли звернули увагу на автомобіль Toyota Land Cruiser і зімітували ДТП. Водій зупинився, щоб подивитися на свій автомобіль. Він не зрозумів, що сталося. Почав рух далі, але через деякий час вони його наздогнали, почали блимати фарами, чим змусили його зупинитися.
Коли чоловік запропонував звернутися до страхової компанії і дістав поліс, який лежав у файлі, один учасник цього дійства сказав, що в нього поганий зір, і попросив вийняти папір. А поки його спільники відволікали увагу водія, поставив печатку з номером телефону іншого учасника злочинного угруповання, який відрекомендувався представником начебто страхової компанії.
Виконуючи роль інспектора ДАІ, ще один член угруповання повідомив потерпілому, що на мосту Патона нібито встановлено камери спостереження, і детально описав місце пригоди. Це чоловіка переконало, він погодився принести шахраям гроші».

Як не потрапити на гачок?

Найцікавіше, що коли Porsche Cayenne був затриманий правоохоронцями, в салоні знайшли папери, де була виписана чітка інструкція, як треба поводитися зі співробітниками ДАІ, якщо їх зупинять. Також там були тематичні рекомендації про те, як діяти в різних ситуаціях з водіями. Наприклад, якщо водій починав скандалити і намагався самостійно викликати ДАІ, вони, нічого не роблячи, їхали. А якщо він намагався знайти компроміс з шахраями — залишалися та «працювали» з ним далі.
Люди справді приносили досить великі гроші — в середньому по 80—90 тисяч гривень. Тому що одним із аргументів, який остаточно переконував, було посвідчення працівника Генпрокуратури, яке показували потерпілим. За словами Сергія Кравчука, під час досудового слідства з’ясувалося, що це підробка. «Ні відділу такого в Генеральній прокуратурі не існує, ні особи, ім’я якої там зазначено, — підкреслює Сергій Кравчук. — Але їхні ролі були зіграні дуже майстерно. Коли вони вчиняли шахрайські дії щодо потерпілих, люди розгублювалася і не контролювали себе. Вони дуже грамотно тиснули психологічно й не давали людині приводу думати, що її ошукують».
Щоб не стати жертвою таких шахраїв, юристи радять за будь-яких обставин зберігати спокій. За словами адвоката Вадима Прокопенка, якщо людина потрапляє в подібну ситуацію, вона самостійно повинна викликати ДАІ. «Не треба боятися, що заберуть водійські права, — пояснює він. — Таке звичайно буває, але практика показує, що суди обмежуються штрафами, середній розмір яких – 340 грн. Але заплатити гроші доведеться лише тоді, коли дорожньо-транспортна пригода справді була. А за подібних обставин чекати приїзду правоохоронців шахраї точно не будуть».
Крім того, після введення в нашій країні європротоколу у водіїв з’явилася можливість оформлювати ДТП без участі Державтоінспекції. Хоч і раніше в Правилах дорожнього руху було положення, за яким водії могли самі на місці намалювати нескладну схему, приїхати в ДАІ, зареєструвати цю подію. Все це оформляли, а на винуватця складали адміністративний протокол. Тепер якщо два водії мають поліс страхування цивільної відповідальності, вони спокійно можуть заповнити європротокол, а відшкодовувати збитки вже буде страхова компанія.

 

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code