Науково-практичний коментар до ст. 186 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 186 Кодексу законів про працю України

Стаття 186. Обслуговування матері на підприємствах, в організаціях
На підприємствах і в організаціях з широким застосуванням жіночої праці організовуються дитячі ясла, дитячі садки, кімнати для годування грудних дітей, а також кімнати особистої гігієни жінок.
Коментар:
1. Правило, яке сформульоване в статті, що коментується, не має ознак формальної визначеності, а тому не може бути визнане класичною правовою нормою. Воно не має також механізму забезпечення, зокрема – санкції. Ст. 186 КЗпП виражає соціальні наміри держави, є політичною декларацією. Дуже складно уявити собі ситуацію, при якій суд в умовах сучасної соціально-економічної ситуації та за відсутності відповідного положення в колективному договорі за позовом жінки-працівниці зобов\’язав би власника хоча б організувати кімнату для годування грудних дітей, не говорячи вже про дитячі ясла.
2. Слід думати, що законодавство України про працю буде розвиватися в напрямку більш визначеного формулювання правових норм і встановлення конкретних матеріально-правових форм захисту суб\’єктивних прав, які випливають з подібних норм.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code