Науково-практичний коментар до ст. 146 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 146 Кодексу законів про працю України

Стаття 146. Заохочення за особливі трудові заслуги
За особливі трудові заслуги працівники представляються у вищі органи до заохочення, до нагородження орденами, медалями, почесними грамотами, і нагрудними значками і до присвоєння почесних звань і звання кращого працівника за даною професією.
Коментар:
1. У країні передбачена ціла система заохочень за особливі трудові заслуги. Встановлення державних нагород може здійснюватися виключно законами України (п. 5 частини другої ст. 92 Конституції України). Однак до 16 березня 2000 р. в Україні не були встановлені державні нагороди. За таких умов Президент України, реалізуючи свої повноваження встановлювати президентські відзнаки (п. 25 частини першої ст. 106 Конституції), видав ряд указів, якими були засновані президентські відзнаки і визначено їх статус.
2. Було засновано такі президентські відзнаки: 1) почесна відзнака Президента України (вручається мініатюра і грамота про нагородження); 2) відзнака Президента України \”Орден князя Ярослава Мудрого I, II, III, IV і V ступеня; 3) відзнака Президента України – орден \”За заслуги\” I, II і III ступеня; 4) відзнака Президента України \”Орден княгині Ольги\” I, II і III ступеня; 5) відзнака Президента України \”Герой України\”, яка передбачає вручення ордена \”Золота Зірка\” та ордена Держави.
3. У зв\’язку з прийняттям Закону \”Про державні нагороди України\” не було вирішене питання про прирівнювання відзнак Президента України, які передбачають вручення орденів і які були вручені до набрання чинності цим Законом, до державних нагород, передбачених цим Законом. Відповідно до названого Закону ордени є державними нагородами поряд із президентськими відзнаками. Тому президентські відзнаки надалі не можуть полягати в нагородженні орденами.
4. Закон \”Про державні нагороди України\” передбачає застосування таких державних нагород: 1) вищим ступенем відзнаки в Україні є звання \”Герой України\”. Герою України вручається орден \”Золота Зірка\” за здійснення видатного героїчного вчинку або орден \”Держави\” за видатне трудове досягнення; 2) орден; 3) медаль; 4) відзнака \”Іменна вогнепальна зброя\”; 5) почесне звання України; 6) Державна премія України; 7) президентська відзнака.
5. Повноваження нагороджувати державними нагородами надано Президентові України (п. 25 частини першої ст. 106 Конституції України). Для попереднього розгляду питань про нагородження державними нагородами при Президентові України створюється Комісія державних нагород і геральдики, яка є дорадчим органом і працює на громадських засадах (ст. 13 Закону \”Про державні нагороди України\”).
6. Нагородження Почесною грамотою Кабінету Міністрів України передбачено Положенням про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України. Нагородження відомчими заохочувальними відзнаками провадиться відповідно до Примірного положення про відомчі заохочувальні відзнаки. Що стосується інших заохочень, то право міністерств, інших центральних органів виконавчої влади на їх застосування в Загальному положенні про міністерство, інший центральний орган державної виконавчої влади України не закріплено. У положеннях про окремі міністерства, інші центральні органи виконавчої влади також не завжди встановлюється право відповідних державних органів застосовувати заходи морального і матеріального заохочення. Із статті, що коментується, також безпосередньо не випливає право цих органів застосовувати до працівників відповідних галузей заохочення загальновідомчого значення. Очевидно, у процесі впорядкування правових основ діяльності міністерств, інших центральних органів виконавчої влади буде врегульоване питання про повноваження цих органів застосовувати моральне і матеріальне заохочення галузевого значення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code