Науково-практичний коментар до ст. 125 Кодексу законів про працю України

Науково-практичний коментар до ст. 125 Кодексу законів про працю України

Стаття 125. Компенсація за зношування інструментів, належних працівникам
Працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, установи, організації, мають право на одержання компенсації за їх зношування (амортизацію).
Розмір і порядок виплати цієї компенсації, якщо вони не встановлені в централізованому порядку, визначаються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з працівником.
Коментар:
1. Працівник має право на компенсацію за зношування інструментів, якщо він використовує свої інструменти для потреб підприємства. При цьому має значення лише фактичне використання. Згода власника, попередня домовленість власника і працівника значення не мають, якщо використання інструменту працівника було необхідним. У частині першій статті, що коментується, мова йде лише про інструменти. Кодекс законів про працю не передбачає можливості компенсації працівникам за використання для потреб підприємства механізмів, верстатів, машин, у тому числі автомобілів. Це не означає, що їх використання працівником в інтересах підприємства неможливе. Це можливо, але на іншій правовій основі.
2. Розміри компенсацій працівникам за зношування інструментів у централізованому порядку не встановлені. Але орієнтир для визначення розміру в частині першій ст. 125 КЗпП все-таки дається. Працівникові виплачується компенсація за зношування (амортизацію). Отже, вихідною для визначення розміру компенсацій за зношування інструментів є їх вартість, нормативний строк служби та строк (можливо, – інтенсивність) використання працівником свого інструмента в інтересах підприємства. З урахуванням цих вихідних показників конкретний розмір компенсації визначається власником за погодженням з працівником.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code