Науково-практичний коментар до ст. 1022 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 1022 Цивільного кодексу України

Стаття 1022. Звіт комісіонера
 
1. Після вчинення правочину за дорученням комітента комісіонер повинен надати комітентові звіт і передати йому все одержане за договором комісії.
2. Комітент, який має заперечення щодо звіту комісіонера, повинен повідомити його про це протягом тридцяти днів від дня отримання звіту. Якщо такі заперечення не надійдуть, звіт вважається прийнятим.
Коментар:
1. Після виконання доручення комісіонер зобов\’язаний надати комітенту звіт і передати йому все одержане за договором комісії, а також повернути інше майно, передане йому комітентом для виконання договору.
Закон не встановлює вимог щодо форми, змісту, строку та порядку надання комісіонером комітентові звіту, тому дане питання має регулюватися за домовленістю сторін.
2. Комітент наділений правом заявити комісіонерові про свої заперечення щодо звіту протягом встановленого тридцяти днів від дня отримання звіту. Відсутність таких заперечень, заявлених протягом зазначеного строку, означає, що звіт комісіонера вважається прийнятим комітентом. Якщо заперечення комітента були одержані комісіонером після спливу тридцяти днів з дня одержання звіту, але відправлені протягом цього строку, звіт не комісіонера не вважається прийнятим. 
 
Крім цього, необхідно додати наступне. 
 
Комісіонер повинен надати комітентові звіт і передати йому все одержане за договором комісії. У свою чергу комітент зобов\’язаний: прийняти від комісіонера все належно виконане за договором і оглянути придбане для нього майно. Якщо в майні будуть виявлені певні недоліки, комітент зобов\’язаний повідомити комісіонера про вказану обставину негайно. Він може висловити І певні заперечення щодо звіту комісіонера. Комітента можуть не влаштовувати наведені у звіті суми витрат комісіонера або субкомісіонера, дані про необхідність виконання тих чи інших дій тощо. Про свої заперечення щодо звіту комітент має повідомити комісіонера протягом 30 днів від дня отримання звіту, в іншому випадку звіт комісіонера вважається прийнятим.
 
Надання комісіонером звіту комітенту є юридичним фактом, від дня настання якого обчислюється тридцятиденний строк для повідомлення комітентом комісіонера про свої заперечення щодо звіту. Цей тридцятиденний строк є обмежувальним (пре-клюзивним, присічним). Навіть неправомірне зазначення в звіті на більші суми, які комісіонер утримав на свою користь за рахунок коштів, що надійшли до нього в про­цесі виконання договору комісії, та на менші суми, які належать комітентові, не дає право комітентові на пред\’явлення вимог до комісіонера, якщо впродовж зазначеного строку він не повідомив комісіонера про свої заперечення щодо звіту.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code