Науково-практичний коментар до ст. 82 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 82 Цивільного кодексу України

Стаття 82. Участь юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах
 
1. На юридичних осіб публічного права у цивільних відносинах поширюються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.
 
Коментар:
 
1. За загальним правилом на цивільні відносини за участю юридичних осіб публічного права поширюються ті ж акти цивільного законодавства, що і на цивільні відносини з участю фізичних осіб та юридичних осіб приватного права. Але визнання юридичних осіб публічного права суб\’єктами права власності (ст. 329 ЦК) суперечить положенням законодавчих актів (ч. 3 ст. 73, ч. 1 ст. 133 ГК).
 
2. Юридичними особами публічного права є бюджетні установи, що створюються державою, АРК та територіальними громадами; в ст. 167, 168, 169 ЦК називаються державні та комунальні підприємства, навчальні заклади. Іншими бюджетними установами, що мають статус юридичних осіб публічного права, можуть бути медичні, культурні заклади, органи державної влади, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування. За критерієм відповідальності засновника юридичної особи публічного права за зобов\’язаннями юридичної особи та обсягу прав засновника щодо майна юридичні особи публічного права поділяються на бюджетні установи та підприємства. Підприємства поділяються на створені державою та АРК (державні) та територіальними громадами (комунальні), Державні підприємства поділяються на державні комерційні підприємства і державні казенні підприємства (ст. 74, 76 ГК). Комунальні підприємства поділяються на комерційні і некомерційні (ст. 78 ГК).
 
3. Навряд чи усі державні та комунальні підприємства можна віднести до юридичних осіб, які реалізовують публічні інтереси. Важко знайти публічні функції держави у наданні права на виготовлення певних видів продукції тільки державним підприємствам. Так, відповідно до Закону України \”Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів\” виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового може здійснюватися лише на державних підприємствах.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code