Науково-практичний коментар до ст. 57 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 57 Цивільного кодексу України

Стаття 57. Обов\’язок повідомляти про фізичних осіб, які потребують опіки або піклування
 
1. Особа, якій стало відомо про фізичну особу, яка потребує опіки або піклування, зобов\’язана негайно повідомити про це орган опіки та піклування.
 
Коментар:
 
У коментованій статті мова іде про обов\’язок будь-якої особи поставити до відома орган опіки та піклування про фізичну особу, яка потребує опіки або піклування. Законодавець поширює цей обов\’язок на необмежене коло осіб, тобто не тільки на посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, працівників Міністерства внутрішніх справ України, працівників органів соціального захисту населення, житлово-експлуатаційних організацій, навчальних закладів, а і на громадян, осіб без громадянства, іноземних громадян. Повідомлення повинно бути здійснено за місцем знаходження особи, що потребує опіки та піклування.
 
Разом з тим, у законодавстві чітко зазначено осіб, які зобов\’язані внаслідок своїх службових обов\’язків здійснювати моніторинг осіб, які потребують опіки і піклування, вживати заходів для здійснення опіки та піклування. Так, згідно з ч. 4 ст. 24 Закону України \”Про охорону дитинства\” посадові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, працівники Міністерства внутрішніх справ України, працівники органів соціального захисту населення, житлово-експлуатаційних організацій, навчальних закладів, громадяни та інші особи, яким стало відомо про факт залишення дитини без опіки (піклування) батьків, зобов\’язані негайно повідомити про це органи опіки та піклування за місцем знаходження дитини.
 
Правила опіки та піклування розширюють коло осіб, на яких покладено обов\’язок повідомити орган опіки і піклування про особу, яка потребує опіки або піклування. Згідно з пунктом 2.5 Правил опіки та піклування до таких осіб відносяться близькі родичі, власники чи орендарі житлових будинків, органи освіти та керівники навчально-виховних закладів, органи РАЦСу, нотаріальні контори, судові органи, лікувально-профілактичні установи психіатричного профілю.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code