Науково-практичний коментар до ст. 206-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 206-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 206-1. Незаконне перевезення іноземців та осіб без громадянства територією України
Перевезення водіями іноземців та осіб без громадянства на порушення встановлених правил перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні і транзитного проїзду їх через територію України, якщо ці дії безпосередньо не пов\’язані із незаконним перетинанням осіб через державний кордон України, – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Обладнання власниками або водіями транспортних засобів спеціально прихованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних мігрантів, – тягне за собою накладення штрафу на власників транспортних засобів або посадових осіб підприємств, установ, організацій, відповідальних за технічний стан, обладнання, експлуатацію транспортних засобів, – від ста двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією транспортного засобу чи без такої і на водіїв – від ста двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або групою осіб, або щодо кількох іноземців та осіб без громадянства, а так само перевезення іноземців та осіб без громадянства в обладнаних власниками транспортних засобів або водіями спеціальних схованках для перевезення людей, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста сімдесяти до п\’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією транспортних засобів чи без такої.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є правила перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні і транзитного проїзду їх через територію України. Зазначені правила регулюються Законами України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 04.02.1994 р. № 3929-ХІІ, «Про біженців» від 21.06.2001 р. № 2557-III, Правилами в\’їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, їх виїзду з України і транзитного проїзду через її територію, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.1995 р. № 1074, та іншими нормативно-правовими актами.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч. 1 коментованої статті, полягає у перевезенні водіями іноземців та осіб без громадянства на порушення встановлених правил перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні і транзитного проїзду їх через територію України, якщо ці дії безпосередньо не пов\’язані із незаконним перетинанням осіб через державний кордон України.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч. 2 коментованої статті, полягає в обладнанні власниками або водіями транспортних засобів спеціально прихованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних мігрантів.
Суб\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого ч. 1 коментованої статті, характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності, ч. 2 – у формі прямого умислу.
Суб\’єктами правопорушення можуть бути водії транспортних засобів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code