Науково-практичний коментар до ст. 185-12 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 185-12 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 185-12. Створення перешкод у виконанні робіт, пов\’язаних з обслуговуванням об\’єктів електроенергетики
Створення перешкод у виконанні робіт, пов\’язаних з обслуговуванням об\’єктів електроенергетики, – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від двох до п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері управління об\’єктами електроенергетики. Зазначені відносини регулюються Законом України «Про електроенергетику» від 16.10.1997 р. № 575/97-ВР, а також іншими нормативно-правовими актами. Електроенергетика – це галузь економіки України, що забезпечує споживачів енергією, а енергія – це електрична чи теплова енергія, що виробляється на об\’єктах електроенергетики і є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у створенні перешкод у виконанні робіт, пов\’язаних з обслуговуванням об\’єктів електроенергетики. Об\’єкт електроенергетики – це електрична станція (крім ядерної частини атомної електричної станції*), електрична підстанція, електрична мережа, підключені до об\’єднаної енергетичної системи України, а також котельня, підключена до магістральної теплової мережі, магістральна теплова мережа. Створення перешкод необхідно розуміти як вчинення будь-яких дій або бездіяльності, які не дають змоги працівникам, до компетенції яких належить обслуговування об\’єктів електроенергетики, здійснювати свої функціональні обов\’язки. Такі дії або бездіяльність можуть вчинюватися шляхом обмеження доступу працівників електроенергетики до об\’єктів обслуговування, незаконної заборони виконувати відповідні види робіт тощо.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю прямого або непрямого умислу.
Суб\’єктом правопорушення можуть бути як посадові особи підприємств, організацій та установ усіх форм власності, так і громадяни.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code