Науково-практичний коментар до ст. 185-4 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 185-4 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 185-4. Злісне ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів досудового слідства або дізнання
Злісне ухилення свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів досудового слідства або дізнання – тягне за собою накладення штрафу  від трьох до восьми  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері діяльності органів досудового слідства та дізнання. Зазначені відносини регулюються Кримінально-процесуальним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами. Органами досудового слідства є слідчі прокуратури, слідчі органів внутрішніх справ, слідчі податкової міліції і слідчі органів безпеки. Органами дізнання є: міліція; податкова міліція – у справах про ухилення від сплати податків і зборів (обов\’язкових платежів), а також у справах про приховування валютної виручки; органи безпеки – у справах, віднесених законом до їх відання; начальники органів управління Військової служби правопорядку у Збройних силах України та їх заступники з питань провадження дізнання – у справах про злочини, вчинені військовослужбовцями Збройних сил України та військовозобов\’язаними під час проходження ними зборів, працівниками збройних сил України під час виконання ними службових обов\’язків або в розташуванні військової частини, а командири(начальники) військових частин, з\’єднань, начальники військових установ – у справах про злочини, вчинені підлеглими їм військовослужбовцями і військовозобов\’язаними під час проходження ними зборів, а також у справах про злочини, вчинені працівниками збройних Сил України у зв\’язку з виконанням ними службових обов\’язків або в розташуванні військової частини, з\’єднання, установи чи на військових об\’єктах; командири кораблів – у справах про злочини, вчинені підлеглими їм військовослужбовцями, а також у справах про злочини, вчинені працівниками Збройних Сил України у зв\’язку з виконанням ними службових обов\’язків під час походу за межами України; митні органи – в справах про контрабанду; начальники виправно-трудових установ, слідчих ізоляторів, лікувально-трудових профілакторіїв і виховно-трудових профілакторіїв – у справах про злочини проти встановленого порядку несення служби, вчинені працівниками цих установ, а також у справах про злочини, вчинені в розташуванні зазначених установ; органи державного пожежного нагляду – у справах про пожежі і порушення протипожежних правил; органи прикордонної служби – у справах про порушення державного кордону; капітани морських суден, що перебувають у далекому плаванні.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у злісному ухиленні свідка, потерпілого, експерта, перекладача від явки до органів досудового слідства або дізнання. Злісність в ухиленні від явки, яка є обов\’язковою ознакою даного складу, проявляється у навмисному усуненні, неодноразовій відмові від участі у слідчих діях. Факт злісного ухилення повинен підтверджуватись документами, які доказують офіційні виклики осіб, які перераховані у диспозиції цієї статті. Як докази відсутності злісності в ухиленні від явки можуть бути надані різні юридичні документи –  лікарняні листи, документи щодо відрядження та ін.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.
Суб\’єкти правопорушення – особи, які викликані до органів досудового слідства або дізнання як свідки, потерпілих, експертів або перекладачів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code