Науково-практичний коментар до ст. 163-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 163-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 163-14. Порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима
Порушення законів України та нормативно-правових актів Національного банку України щодо порядку здійснення операцій з електронними грошима – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб юридичної особи – суб\’єкта господарювання від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від п\’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Коментар:
 
Життя не стоїть на місці. Реалії свідчать про те, що дедалі частіше у розрахунках використовуються електронні гроші.
 
Електронні гроші — одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, та є грошовим зобов\’язанням цієї особи, що виконується у готівковій або безготівковій формі. Випускати електронні гроші може виключно банк.
По суті, випуск електронних грошей здійснюється шляхом їх надання користувачам або комерційним агентам в обмін на готівкові або безготівкові кошти.
Суб\’єкт господарювання, який приймає електронні гроші як оплату платежу за товари, роботи, послуги, має право використовувати такі отримані електронні гроші виключно для обміну на безготівкові кошти або повертати їх користувачам у разі повернення ними товарів, придбаних за електронні гроші
Суб\’єктом правопорушення може бути виключно посадова особа юридичної особи. Тобто, фізична особа – суб\’єкт підприємницької діяльності відповідальності за даною статтею КУпАП не підлягає 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code