Науково-практичний коментар до ст. 148-4 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 148-4 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 148-4. Використання технічних засобів та обладнання, що застосовуються в мережах зв\’язку загального користування, без документа про підтвердження відповідності
Використання технічних засобів та обладнання, що застосовуються в мережах зв\’язку загального користування операторами зв\’язку без документа про підтвердження відповідності, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Коментар:
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини в сфері зв\’язку.
Об\’єктивна сторона правопорушення полягає у використанні технічних засобів та обладнання, що застосовуються в мережах зв\’язку загального користування операторами зв\’язку без документа про підтвердження відповідності. Порядок видання такого документа встановлено Законом України «Про підтвердження відповідності» від 17.05.2001 р. №2406-111.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується умислом або необережністю.
Суб\’єктом правопорушення як показує аналіз диспозиції цієї статті, можуть бути посадові особи суб\’єкта господарювання, який має право на провадження діяльності у сфері телекомунікацій, зокрема на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж.
Стаття 1485. Порушення правил про взаємоз\’єднання телекомунікаційних мереж загального користування
Відмова в наданні необхідної інформації для взаємоз\’єднання телекомунікаційних мереж, доступу до цих мереж у всіх технічно можливих місцях, інформації щодо ідентифікації виклику і його тривалості між телекомунікаційними мережами, відмова оператора, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, подати на затвердження до НКРЗ пропозиції щодо взаємоз\’єднання телекомунікаційних мереж, відмова у виконанні рішення, яке прийняте НКРЗ і набрало чинності, – тягне за собою накладення штрафу на посадових та фізичних осіб – суб\’єктів господарської діяльності в розмірі від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових та фізичних осіб – суб\’єктів господарської діяльності в розмірі від трьохсот до п\’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
[Кодекс доповнено статтею 1485 згідно із Законом України № 1280-ІУвід 18.11.2003 р.]
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини в сфері зв\’язку.
Об\’єктивна сторона правопорушень, передбачених ч. 1 коментованої статті, складається із трьох видів діянь: а) відмова в наданні необхідної інформації для взаємоз\’єднання телекомунікаційних мереж, доступу до цих мереж у всіх технічно можливих місцях, інформації щодо ідентифікації виклику і його тривалості між телекомунікаційними мережами; б) відмова оператора, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, подати на затвердження до НКРЗ пропозиції щодо взаємоз\’єднання телекомунікаційних мереж; в) відмова у виконанні рішення, яке прийняте НКРЗ і набуло чинності. Всі три правопорушення вчинюються шляхом бездіяльності.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю прямого умислу.
Суб\’єктом правопорушення можуть бути посадові та фізичні особи – суб\’єкти господарської діяльності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code