Науково-практичний коментар до ст. 95 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 95 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 95. Порушення правил і норм ядерної та радіаційної безпеки
Порушення посадовими особами підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності правил і норм ядерної та радіаційної безпеки – тягне за собою накладення штрафу від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
Об\’єктом правопорушення, передбаченого коментованою статтею, є ядерна та радіаційна безпека й установлений порядок використання атомної енергії й обліку ядерних матеріалів і радіоактивних речовин.
Правила і норми ядерної та радіаційної безпеки, про порушення яких йдеться в ч. 1 коментованої статті, встановлюють вимоги до безпечного використання атомної енергії, виконання яких обов\’язково при здійсненні будь-якого виду діяльності в області використання атомної енергії.
Об\’єктивна сторона цього правопорушення полягає у порушенні вимог правил і норм ядерної та радіаційної безпеки.
Суб\’єктом правопорушення є посадові особи підприємств, установ та організацій усіх форм власності.
Суб\’єктивна сторона: вина у формі умислу або необережності.
Порушення на виробництві правил ядерної або радіаційної безпеки особою, яка зобов\’язана їх дотримувати, якщо воно створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров\’ю потерпілого, загибель людей або інші тяжкі наслідки, кваліфікується як злочин, передбачений ст. 274 Кримінального кодексу України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code