Науково-практичний коментар до ст. 76 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 76 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 76. Знищення корисної для лісу фауни
Знищення корисної для лісу фауни – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини у сфері охорони та захисту лісу та лісової фауни.
Предмет цього правопорушення – лісова фауна, тобто різноманітні корисні для лісової рослинності та ґрунту комахи, лісові звірі, птахи та інші представники тваринного світу, що мешкають у лісі.
Об\’єктивна сторона: знищення корисної для лісу фауни, що здійснюється шляхом пошкодження, вбивства тварин, птахів, отруєння представників тваринного світу лісу різноманітними отруйними хімічними чи радіоактивними речовинами, пошкодження лісової рослинності, що може призвести до порушення цілісності біоценозу, та вчиненням інших дій. Ця стаття передбачає відповідальність за зазначені дії у зв\’язку з тим, що лісова фауна забезпечує існування лісу і є невід\’ємною частиною його природного життєвого циклу. Так, комахи, птахи знищують шкідливих комах, безхребетні та деякі інші тварини беруть участь у ґрунтоутворенні, деякі птахи виконують лікувальні функції (наприклад, дятли) тощо.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона: це правопорушення може бути вчинене як з умислом, так і з необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code