Науково-практичний коментар до ст. 75 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 75 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 75. Знищення або пошкодження відмежувальних знаків у лісах
Знищення або пошкодження відмежувальних знаків у лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини у сфері використання лісу при заготівлі деревини, другорядних матеріалів, плати за користування лісовою продукцією.
Предмет цього правопорушення – це відмежувальні знаки, що встановлюються для визначення меж відповідної території. Так, наприклад, ділянки молодняків і середньовікових деревостанів площею 0,3 гектара і більше, розташовані серед лісосіки, відмежовуються в натурі, наносяться на план лісосіки і не включаються в експлуатаційну площу; відмежування територій відтворювальних ділянок проводиться межовими попереджувальними знаками; також межі земель іншого природоохоронного призначення закріплюються на місцевості межовими або інформаційними знаками. Види межових знаків і порядок відновлення меж визначаються центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Відмежувальні знаки можуть бути у вигляді стовпів (візирних, квартальних, межових, вказівних), кілометрових та пікетних колів та інших наземних споруд. Власники та землекористувачі земельних ділянок у лісах та відповідальні посадові особи зобов\’язані забезпечувати зберігання межових знаків.
Об\’єктивна сторона полягає у знищенні або пошкодженні відмежувальних знаків. До того ж пошкодження, як і знищення може бути вчинено шляхом підпалу, підрубування, викопування та інших дій. Знищення та пошкодження відмежувальних знаків призводить до неможливості розібрати напис на знаках, неможливості визначення відповідної території, порушення певних вимог щодо відповідних територій та ін.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона: може бути як у формі умислу, так і у формі необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code