Науково-практичний коментар до ст. 208 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 208 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 208. Окрема ухвала суду апеляційної інстанції
1. Суд апеляційної інстанції у випадках і в порядку, встановлених статтею 166 цього Кодексу, може постановити окрему ухвалу.
2. Суд апеляційної інстанції може постановити окрему ухвалу в разі допущення судом першої інстанції порушень норм матеріального чи процесуального права, які не є підставою для зміни або скасування постанови чи ухвали суду першої інстанції.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття дає можливість суду апеляційної інстанції відреагувати на деякі порушення закону, стосовно яких він не може самостійно вжити заходів, а також на допущення судом першої інстанції порушень, що не потягли за собою зміну або скасування рішення суду першої інстанції.
Особливості окремої ухвали суду апеляційної інстанції
2. Окрема ухвала суду апеляційної інстанції є формою реагування на порушення норм права, причини та умови, що спричинили (зумовили) ці порушення, з метою їх усунення та запобігання таким порушенням у майбутньому.
3. Адресатом окремої ухвали суду апеляційної інстанції, як і окремої ухвали суду першої інстанції, може бути як суб\’єкт владних повноважень – відповідач, так і інший суб\’єкт владних повноважень, що уповноважений вжити заходів для усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону, для притягнення до юридичної відповідальності осіб, винуватих у такому порушенні. Підстави для постановлення, правові наслідки одержання такої окремої ухвали визначені статтею 166 КАСУ (див. коментар до неї).
Крім того, адресатом окремої ухвали суду апеляційної інстанції може бути суд першої інстанції, який, як з\’ясувалося під час апеляційного розгляду, допустив порушення, що не потягли за собою зміну або скасування рішення суду першої інстанції. Це можуть бути, наприклад, порушення строків розгляду справи, строків виготовлення судового рішення, затримка з пересиланням апеляційної скарги зі справою тощо. Така окрема ухвала спрямована на недопущення надалі подібних порушень. Крім того, наявність окремої ухвали враховується при оцінці діяльності судді, щодо якого її було постановлено.
4. Окрему ухвалу суду апеляційної інстанції не може бути оскаржено в касаційному порядку, оскільки стаття 211 КАСУ не передбачає права на її касаційне оскарження.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code