Науково-практичний коментар до ст. 132 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 132 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 132. Роз\’яснення спеціалісту його прав і обов\’язків
 
1. Головуючий у судовому засіданні роз\’яснює спеціалісту його права та обов\’язки, встановлені статтею 67 цього Кодексу.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає порядок вчинення необхідних процесуальних дій для того, щоб спеціаліст, якщо такого залучено до справи, міг приступити до виконання своїх обов\’язків.
2. Стаття покликана гарантувати якісне виконання спеціалістом своїх обов\’язків.
Спеціаліст у судовому засіданні
3. Спеціаліст викликається в судове засідання у разі необхідності у наданні суду технічної допомоги, консультацій, роз\’яснень під час вчинення процесуальних дій щодо дослідження доказів. Наприклад, з метою відтворення аудіо- чи відеозаписів або електронних документів та роз\’яснення особливостей їх створення та відтворення.
Спеціаліст виступає в адміністративному процесі як технічний помічник суду, тому результати його діяльності не можуть вважатися джерелом доказів.
4. Спеціаліста може бути запрошено до участі у справі і після початку судового розгляду, якщо необхідність в його допомозі з\’ясується під час судового розгляду.
Роз\’яснення прав та обов\’язків спеціаліста
5. Головуючий роз\’яснює спеціалістові його права та обов\’язки відразу після вчинення дій, визначених у попередній статті, або після прибуття спеціаліста у судове засідання, або перед залученням його до процесу дослідження доказів (стаття 149 КАСУ).
6. Головуючий повідомляє спеціалістові, що відповідно до статті 67 КАСУ він:
– має право:
1) знати мету свого виклику до суду (суд про цю мету повинен зазначити в ухвалі про залучення спеціаліста та повістці, а головуючий повинен повідомити також під час роз\’яснення його прав);
2) відмовитися від участі в адміністративному процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками;
3) з дозволу головуючого задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам;
4) звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів;
5) на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов\’язаних з викликом до суду, згідно зі статтею 92 КАСУ;
– зобов\’язаний:
1) прибувати за викликом суду;
2) відповідати на задані судом питання;
3) давати усні консультації та письмові роз\’яснення, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, у разі потреби – надавати суду технічну допомогу.
Крім того, спеціалістові роз\’яснюється його обов\’язок заявити самовідвід (статті 27, 29, 30 КАСУ) у разі, якщо він:
1) брав участь у розгляді цієї або пов\’язаної з нею справи як суддя, представник, секретар судового засідання, свідок, експерт, перекладач;
2) є членом сім\’ї або близьким родичем будь-кого з осіб, які беруть участь у справі;
3) прямо чи опосередковано заінтересований у результаті розгляду справи чи є інші обставини, що викликають сумнів у його неупередженості.
Головуючий повинен переконатися у тому, що ці права і обов\’язки спеціалістові зрозумілі, а в разі необхідності – надати додаткові роз\’яснення.
7. За невиконання спеціалістом своїх обов\’язків кримінальна відповідальність не передбачена, однак у разі злісного ухилення від виконання вимог суду щодо здійснення покладених на спеціаліста обов\’язків його може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за неповагу до суду згідно з частиною першою статті 1853 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
\”Неповага до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непідкоренні зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, –
тягнуть за собою накладення штрафу від шести до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п\’ятнадцяти діб\”.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code